top of page

A Kelet- Mecsek Tájvédelmi Körzet szívében elterülő Kisújbányát, a 18. század közepén német üvegfúvó telepesek alapították. Miután az Óbánya környéki erdők kimerültek, a Morvaországból származó, németajkú hutamester, Philipp Gasteiger új helyet keresett céhe számára. Legalkalmasabbnak erre a Csomor-völgy, a mai Kisújbánya területe bizonyult. A falu jelenlegi nevét a kiegyezés után kapta. A kisújbányai üveghuta működéséről pontos források nincsenek, valószínűleg 1762 és 1784 között üzemelt. Az itt élők a későbbiekben hegyi jellegű tehéntartásból, és különféle, fából készült mezőgazdasági eszközök készítéséből éltek. A klumpa az egyik legnépszerűbb termékeik egyike ekkor. A svábokat igen szerény életmód jellemezte, az élet legtöbb területén önellátásra rendezkedtek be, maguk építették a ma is látható vályogházakat, szerszámaikat is önerőből készítették, még a 60-as években is. A sváb őslakosok jelenlétének ékes bizonyítéka az 1794-ben épült Szent Márton templom, amit nem régiben újítottak fel. Arról, hogy a község lakossága üvegfúvással kereste kenyerét 18. századból származó üveghuta maradványok tanúskodnak, ugyanezzel foglakoztak a közeli Óbánya és Pusztabánya lakói is. Az egykor önálló település lakosainak javarésze az 1970-es- 80-as évek közepén a kiépítetlen betonutak okozta kényelmetlenségek miatt elvándorolt. Napjainkban a falucska közigazgatásilag Hosszúhetényhez tartozik, tizenhat állandó lakost számlál, azonban természeti értékeinek hála, népszerű üdülőhely. Szerencsére a tulajdonosok követik a német építészeti hagyományokat, melyre tájvédelmi törvény is kötelezi őket, így a falucska házai továbbra is sváb mintára épülnek. A falu 2012-ben ünnepli fennállásának 250. évfordulóját

A Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzetet 1977-ben jegyezték be, kiemelkedő értéke az Óbánya és Kisújbánya között húzódó, fokozottan védett terület, az Óbányai-völgy, melyet magyar Svájc-ként is szokás emlegetni. Olyan geológiai jelenségeket vehet szemügyre az erre túrázó, mint a Jura-kori mészkőmederben rohanó Öreg-patak, valamint egy apró cseppkőbarlang, a Csepegő-szikla.

Ezen felül zoológiai és botanikai különlegességekben is bővelkedik a terület. A völgy sziklafalain tenyészik a magyar flórában egyedülálló gímpáfrány (Asplenium scolopendrium). A tetőerdőkben kis foltokban fordul elő a fokozottan védett bánáti bazsarózsa (Paeonia officinalis subsp. Banatica), mely egyedül a Kárpát-medencében honos, Magyarországon pedig csupán a Kelet- Mecsekben csodálhatjuk meg. Az Óbányai-völgy patakjában él a fokozottan védett mecseki őszitegzes (Chaetopteryx schmidi mecsekensis), melynek kizárólagos élőhelye a Mecsek hegység.

A változatos, és ritka állat- és növényvilág mellett, kis hazánk több forgalmas túraútvonala is érinti a települést, a Dél-dunántúli kéktúra, valamint a Szent Márton túra.

További információkat az alábbi honlapokon találnak:

www.kisujbanya.hu

www.kisujbanya.com

www.kektura.clik.hu

Klumpás Vendégház

Érezze otthon magát nálunk...

Kisújbánya

bottom of page